Syndicate 58/6
och
Ardbeg Rollercoaster

under luppen...


Syndicate 58/6 12 YO 40%

1958 hittades en sällsynt blandning av Scotch malt och grainwhisky. Det som hittades var 10 ekfat i Leith, Edinburgh i en lagerlokal som ägdes av William Muir (Bond 9) Limited. Det konstaterades att blandningen ursprungligen hade destillerats 1954. "Ursprungsreceptet" som var skapat av Marshall Taplow, dateras tillbaka ända till 1800-talet.

År 1966 tillvaratogs en liten mängd av blandningen, som nu var 12 år gammal, och buteljerades för exklusivt och privat bruk till direktörerna för William Muir (Bond 9) Limited och ett begränsat antal av deras vänner. Totalt sex personer bidrog till vad som sedan blev känt som Syndicate 58/6 - därav namnet.

Syndicate 58/6 innehåller 18 single malt whiskies och 4 single grain whiskies. Syndicate innehåller fortfarande små mängder av den ursprungliga blandningen från 1958, tack vare ett s.k "Solera" system. 12 år gammal whisky blandas helt enkelt med en liten, liten del av den gamla whiskyn. Det som skiljer Syndicate från andra blended är att den slutligen mognat i 4 år gamla Oloroso sherryfat importerade direkt från Spanien.

Källa: Royal Mile Whiskies

Rökighet
Lätt rökig.

Fruktig/Kryddig
Mycket fruktig.

Smakrikedom
Fyllig och djup med många lager.

Mångfacetterad
Ja, det tycker jag.

Rekommendationsskala/Bedömning
Mycket bra whisky.

Doft: Mjuk och ganska oljig med vinbär och sherry till en början som övergår i apelsin. Lite kanel och knappt mogna plommon i doften också. Känns verkligen inte som en blended i doften. Komplex nog och absolut i klass med en single malt i doften.

Smak: Wow. Detta är riktigt bra och understryker än en gång att blended whisky visst kan vara nog så bra som single. Blommig och fruktig i smaken med inslag av lite kryddor samt en ton av läder. Smörkola dyker upp och rundar av den på ett riktigt bra sätt. Mycket trevlig i smaken.

Eftersmak: Kryddig med söta toner av sherry, apelsin och plommon. Torr på slutet.

Helhetsintryck: Absolut en av de bästa blended jag provat.

Finns i beställningssortimentet på Systembolaget, har nummer 85007, och kostar 501 kronor.

 

Ardbeg Rollercoaster 57.3%

Ardbeg Rollercoaster är en mycket exklusiv och begränsad utgåva som är tillägnad medlemmarna i Ardbeg Committee. Den lanserades den 15 februari 2010. De dåvarande 50.000 medlemmarna var angelägna om att lägga vantarna på de 15.000 flaskorna som släpptes. Tio årgångar har använts för att skapa Rollercoaster, från 1997 till 2006.

Källa: Master of Malt

Rökighet
Mycket rökig.

Fruktig/Kryddig
Kryddig.

Smakrikedom
Ganska fyllig.

Mångfacetterad
Sådar.

Rekommendationsskala/Bedömning
Bra whisky.

Doft: Lite syrligt med gröna äpplen, citron och en gnutta vanilj i inledningen. Bakom detta tornar det upp ett litet rökmoln med inslag av saltstänkt kust (lite som en typisk Talisker).

Smak: Lakrits är det första som dyker upp följt av honung, lite ingefära och ett stänk apelsin. Den för destilleriet typiska citrustonen är mycket mer tillbakadragen än vanligt. Istället känns den lite sötare och något spritig. Vattning ger inga stora skillnader i smaken, möjligen blir den något "rökigare".

Eftersmak: Torr och ganska salt med en rejäl rökpuff på slutet. Lång eftersmak med lite bitter ekighet.

Helhetsintryck: Långt ifrån någon av de bästa Ardbeg jag provat. Jag är normalt sett väldigt förtjust i Ardbeg, men detta var lite av en besvikelse.

Dessa whiskies provades 2015-12-07