GLENN  50%
Buteljerare: Svenska Eldvatten

GLENN är en blended malt, det vill säga ingen Blended eftersom den bara innehåller maltwhisky, ingen grain. Blandningen består av maltwhisky från tio olika destillerier där huvuddelen är från Laphroaig, Bowmore och Glengoyne. Yngsta dropparna är 9 år och de äldsta är 29 år. Peter Sjögren och Tommy Andersen som driver Svenska Eldvatten har tillsammans satt receptet på GLENN. De ville få fram en whisky som är lätt rökig och samtidigt har en viss sötma och tyngd med tydlig malt. Laphroaig och Bowmore står således för den rökiga biten och Glengoyne för den söta. Övriga destillerier - som Svenska Eldvatten har valt att hålla hemliga - står för tyngden och malten, samt även den äldre delen av GLENN. Denna versionen buteljerades i cirka tusen flaskor. Svenska Eldvatten har en ambition att alltid ha en GLENN på lager, men det är inte sagt att alla ska smaka samma. Tanken är dock att de alltid ska försöka hålla den på 50%.

Doft: Den är rökig på ett mycket sofistikerat och välbalanserat vis. Kommer genast att tänka på Laphroaig. Lite aningar av gummi (?).
21/25

Smak: Riktigt bra tyngd på den, med lite sötma initialt som sedan övergår i en rökig och ganska tjärig känsla. Hittar också lite sälta som faktiskt påminner lite om Talisker.
21/25

Eftersmak: Lång och mycket varm och behaglig. Riktigt trevligt avslut med lite toner av Talisker, igen...
21/25

Helhetsintryck: Riktigt kul överraskning. Oväntat bra rökighet varvat med en hel del andra trevliga inslag. Finns i beställningssortimentet på Systembolaget.
21/25

Betyget blir 84/100

Tack till Peter och Tommy på Svenska Eldvatten för varuprovet.

Denna whiskyn provades 2014-08-02