Highland Queen 40%

Ända sedan 1893 har Highland Queen burit drottning Maria Stuarts namn på sitt segertåg över världen. I slutet av 1970-talet var Highland Queen representerad på samtliga av världens marknader där skotsk whisky fick säljas, så även i Sverige där den funnits sedan åtminstone 1920-talet. Vid 1990-talets mitt valde ägarna att fokusera på singelmalt och Highland Queen drogs tillbaka. Nu är drottningwhiskyn tillbaka.

Highland Queen återlanserades på Systembolaget den 1 juni 2017 med artikelnummer 537. Priset är 229 kronor för 70 cl.

Rökighet
Ej rökig.

Fruktig/Kryddig
Fruktig.

Smakrikedom
Lätt.

Mångfacetterad eller anspråkslös.
Anspråkslös

Rekommendationsskala/Bedömning
Bra whisky.

Doft: Sommarblomster och en frisk ton av apelsin, honung, torrt gräs och vanilj. Toffee kan anas också i doften samt en svag krispig, aningen spritig antydan som dock inte tar överhanden så det är inte något problem.

Smak: Mycket fruktig med smak av gröna äpplen, päron, krämig mjuk vanilj och kola/toffee. Whiskyns starkaste kort är smaken som verkligen överraskar och jag är säker på att vid en blindprovning med några väl utvalda single malts så står sig HQ utmärkt upp mot dessa.

Eftersmak: Ganska kort, men mjuk och behaglig med inslag av vanilj, torrt gräs och honung.

Helhetsintryck: En mycket bra blended whisky som står sig alldeles utmärkt upp mot de närmaste konkurrenterna i samma prisklass, såsom Famous Grouse, Johnnie Walker Red Label och Lauders. Faktum är att av dessa är HQ absolut bäst och man får verkligen valuta för de 229 kronor som den kostar. Det är bara att konstatera att sommarens whisky efter en trevlig grillafton i goda vänners lag heter Highland Queen. Att det sedan står blended whisky på flaskan, som många tyvärr fnyser åt, är inget problem alls, när det är så här bra.

Den här whiskyn provades 2017-06-06