Tennessee Whisky 16 YO 48.9%

En Tennessee Whisky från ett hemligt destilleri. Buteljerad av Skottlands äldsta oberoende buteljerare, Wm Cadenheads, som grunades i Aberdeen 1842. Märk väl att stavningen är utan "e". Normalt sett när det gäller bourbon så stavas det med "e", d.v.s. whiskey. För en bourbon är det naturligtvis rent juridiskt. Vid lite googling på nätet så får jag fram att det måste röra sig om en George Dickel (grundat 1964 och ägs av Diageo).

Från grythttanwhisky.se har jag hämtat följande information om Tennessee Whisky: "Det som skiljer de flesta Tennessee whiskey från annan bourbon är att råspriten innan lagring genomgår en process som kallas Lincoln County Process, som innebär att den filtreras genom träkol skapad av sockerlönn."

Den mest kända producenten av Tennessee whisky är Jack Daniels (grundat 1875).

Rökighet
Ej rökig.

Fruktig/Kryddig
Kryddig.

Smakrikedom
Fyllig.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Mångfacetterad.

Rekommendationsskala/Bedömning
En mycket bra bourbon.

Doft: Inte den där typiska bourbondoften med massor av vanilj och en med en svag doft av möbelpolish (som jag ofta brukar finna i bourbon). Denna känns mycket mer mogen och rundare i tonen. Naturligtvis har 16 år på fat gett den en viss mognad, det är ju givet. Den är knäckig med inslag av hård chokladkola, honung och en lätt touch av vanilj (den finns där, något annat hade ju varit konstigt. Det är ju ändå en bourbon).

Smak: Mjuk och intensiv, men ändå med en fin rondör. Inslag av vanilj, honung och kryddpeppar.

Eftersmak: Kryddpeppar och choklad med ett knäckigt avslut.

Helhetsintryck: En mycket bra bourbon, ja eller Tennessee Whisky om vi ska vara petiga.

Den här bourbon provades 20200202. Kunde inte mostå frestelsen att skriva datumet på detta sätt, eftersom detta datum är ett s.k. superpalindromdatum, det vill säga årtalet blir detsamma när det läses baklänges. Detta inträffar inte särskilt ofta. Sist det begav sig var för 909 år sedan om jag är rätt informerad.