Mars Komagatake Shinshu Aging
Edition 2021 48%

Japansk whisky borgar i stort sett alltid för kvalitet av högsta klass. Det vet alla de som är insatta i whiskyvärlden. Har provat massor av bra japansk whisky genom åren, både single malt och blended malt. Det som dock verkligen har överraskat mig är nog grainwhiskyn från Japan, som många gånger är helt fantastisk. Minns en 4-årig Chita från en mässa för några år sedan som var helt sagolik, och som sagt bara 4 år gammal! Det snackas ju oftast om att grainwhisky "måste" vara 20 år eller mer om det ska vara bra. Men det finns en hel del undantag, jag lovar.

En svensk importör som frekvent släpper japansk whisky på Systembolaget är Symposion. Oftast är det riktigt bra grejer, och i deras portfölj finns bland annat Mars Whisky som ägs av Hombu Shuzo Co och som grundades redan 1872. Hombo Shuzo driver även Shinshu Distillery som grundades 1985. Tillverkningen blev dock inte långvarig. Efter bara några år stängdes destilleriet och lades i malpåse. 20-talet år senare såg marknaden annorlunda ut och Hombu Shuzo återstartade Shinshu. I dag är buteljeringarna eftertraktade i en lång rad länder. Inte minst i Europa och USA.

Mars Komagatake Shinshu Aging Edition 2021 släpps på Systembolaget den 18 mars.

Artikelnummer 11217
Pris 1 695 kronor.

Doft: Ganska "lätt" i doften, men det är en mycket fräsch och pigg whisky som känns elegant och äldre än vad den förmodligen är. Ingen åldersangivelse anges, tyvärr. Legat på en kombination av bourbon -och sherryfat. Päron, persika, plommon och vanilj i doften.

Smak: Inleder med apelsin och sedan följer honungssötma, ljus torr choklad och i finishen kommer toffee och vanilj.

Sammanfattning: En mycket bra whisky som har fördelen av att den är buteljerad vid 48%, ett stort plus tycker jag. Den är riktigt behaglig och "japansk" i både doft och smak. Kvalitet rätt igenom, utan tvekan.

Publicerat 2022-03-15