Nikka from the Barrel 51.4%

Nikka from the Barrel är något så ovanligt som en blended whisky buteljerad vid fatstyrka. Den japanska whiskyscenen är fantastisk, kreativiteten flödar, alla möjliga format och whiskyidéer testas på en jättelik hemmamarknad. Scotch som firat triumfer de senaste 130 åren har inte kommit på tanken att släppa sina bästsäljare i 'cask strength'-utförande. Nikka From the Barrel är dessutom ingen nymodighet. Whiskyn lanserades i Japan i oktober 1985, innan Classic Malts med Lagavulin i spetsen ens existerade.
Källa: Symposion

 
Doft:
Väldigt komplex och mångbottnad för att vara en blended. Tydlig fatkaraktär. Aningar av aprikos, apelsin och honung. Svaga toner av rök.
22/25

Smak: Krämig och nästan lite kletig. Maltig med smak av apelsin, honung och en aning salmiak. Lite rökig i smaken. En mycket trevlig överraskning. Påminner faktiskt en aning om Bowmore, dock inte så rökig. Och det är sannerligen ingen dålig jämförelse. Provade att vattna den en aning och mitt råd blir - låt bli det!
23/25

Eftersmak: Intensiv och väldigt intressant. Krämig och lång med en ökande kryddighet mot slutet. Vid vattning blir eftersmaken något anonym och lite mesig. Tappar mycket av "stinget" och det mesta av den fina karaktären försvinner tyvärr.
22/25

Helhetsintryck: Det finns en gammal allmänt accepterad uppfattning att blended whisky inte kan jämföras med single malt. Det tycker jag är väldigt tråkigt. Prova Nikka from the Barrel så kan det tänkas att du ändrar uppfattning. Detta är en fantastisk liten pärla som verkligen förtjänar sin plats på whiskyhyllan. Priset är ok med tanke på vad du får, jag lovar. (399:-/500ml). Systembolaget: nr. 551
23/25

Betyget blir 90/100