Nikka Pure Malt Black 43%

 
Den 2 augusti släpps via importören Symposion Nikka Pure Malt Black på Systembolaget i uvalda butiker samt i webblagret. Totalt 460 flaskor kommer till Sverige. Det är en s.k. blended malt och består av whisky från Yoichi och Miyagikyo. Färgserien (som också består av Pure Malt Red samt White) är numera nedlagd, eftersom Nikka inte klarar att leva upp till efterfrågan och de har därför gjort om sin produktlinje efter recept som kräver en mindre andel gammal whisky. Det lär dröja innan det går att köpa den här whiskyn igen. Kanske kommer det inte att ske alls mer.
 
Rökighet
Lite rökig.

Fruktig/Kryddig
Kryddig.

Smakrikedom
Fyllig.

Mångfacetterad
Anspråkslös.

Rekommendationsskala/Bedömning
Helt okej whisky.

Doft: En anig försiktig rök möter nosen inledningsvis. Sedan dyker det upp gräddkola, apelsinskal och lite kryddor. Dill och kryddpeppar. Den har en tydlig ekig ton varvat med en syrlighet som upplevs något vass. Maltig.

Smak: Kryddig och lite syrlig smak med inslag av gröna frukter, apelsinskal, mogen banan och vaniljstång. Lite spretig i smaken. Tydlig ekighet även i smaken.

Eftersmak: Övermogen banan, vitpeppar, gräddkola och lite svag rök. Något kvalmig och lite tung i e-smaken.

Helhetsintryck: Inte riktigt i min smak. Doften är okej, men den tappar i smaken och framförallt i e-smaken som är den svagaste komponenten i denna whiskyn.

Denna whiskyn provades 2019-07-31