Taketsuru

Vem vinner denna kamp? Två stycken åldersbestämda japanska blended malts, Taketsuru 17 samt 21 YO. De innehåller maltwhisky från Nikkas destillerier Miyagikyo och Yoichi, och har sedan en tid upphört att ges ut av Nikka. De släpptes via importören Symposion den 26 november 2020. De kostade 2 749 kronor respektive 4 559 kronor.

Taketsuru 17 YO 43%

Fat primärt: Miyagikyo & Yoichi Sherry Cask.
Fat sekundärt: New American Oak, Bourbon Cask, Refill Cask.

Doft: Tropisk frukt (ananas, melon och persika), nougatkräm, päronsplit, mandelmassa och gamla skinnmöbler. En fantastiskt elegant och djup doft. Sherry -och bourbonfaten har gift ihop sig på ett strålande sätt och den är ljuvlig att dofta på. Att den endast är 17 år är svårt att förstå. Känns snarare som 25-30 skulle jag säga.

Smak: Mjuk fin gräddkola, hasselnötter och kaffebönor. Eftersmaken bjuder på sötlakrits och citrusfrukter. Det är så otroligt välkomponerat och gott detta. 

Taketsuru 21 YO 43%

Fat primärt: Miyagikyo Sherry Cask & Yoichi New Cask.
Fat sekundärt: New American Oak Cask, Bourbon Cask, Refill Cask.

Doft: Tydligare ektoner i 21-åringen är det första som slår mig. Jordnötter och vanilj samt en lätt örtig och något blommig ton som inte fanns i 17-åringen. 

Smak: Peppar, apelsin, lite lätta toner av päron samt en lätt mineralisk smak. Inget som tar överhanden, utan snarare ger det whiskyn en fräschör som känns uppfriskande. Eftersmaken inleder med en lätt rökighet. Känns på sätt och vis något piggare än 17-åringen just i e-smaken.

Sammanfattning: Ja, det är inte helt enkelt att kora en vinnare, eftersom detta är whisky i den högre divisionen. Men, det är ju ändå så att alla föredrar lite olika stil på whiskyn. Och de här har onekligen lite som skiljer dem åt. Jag föredrar den något sötare 17-åringen samt det faktum att den var så fantastiskt fruktig och att den faktiskt kändes mer komplett (om det nu finns någon logik i det, hoppas att ni förstår). 21-åringen är ju också något utöver det vanliga, och betygen landar på 92 poäng för 17 YO och 90 för 21 YO. Ett litet tips, det finns några 17-åringar kvar på Systembolaget...

Publicerat 2021-02-11