Yamazaki Sherry Cask 48%

Yamazaki Distillery är Japans första destilleri. Shinjiro Torii grundade företaget Suntory i början på 1900-talet. Hans stora dröm var att starta att whiskydestilleri likt de som fanns i Skottland. Från början försörjde han sig som vinhandlare innan han hade kapitalet att starta ett destilleri. 1923 byggdes så Yamazaki destilleri enligt skotsk modell i utkanten av Kyoto i en dalgång. Likheterna med Skottland är slående. Produktionen startade året efteråt och 1929 fanns den första flaskan, Suntory White (blended), på marknaden.
Källa: Whiskyguiden.se

 
Doft:
Mörka plommon, de där lite övermogna och mjuka. Här finns också saltlakrits. Lite stickig men inte alls på ett dåligt sätt.
22/25

Smak: Känns riktigt mild och smörig. Nästan lite tjock och ganska "fet" i konsistensen. Mycket mungod och lätt att tycka om. Plommon är det tydligaste i smakväg.
22/25

Eftersmak: Lång med en lite frän stickighet långt bak i gommen som hänger kvar ett bra tag. Smaken lite bättre än eftersmaken, tycker jag.
19/25

Helhetsintryck: En bra whisky, helt klart. Dock kan jag tycka att prislappen inte riktigt motsvarar innehållet. Har utgått på Systembolaget.
19/25

Betyget blir 82/100

Denna whiskyn provades 2014-04-04

LIKNANDE POSTER: