Cambus 1991 Cooper's Choice
Sherry Cask Matured 58.5%

 

Cambus var ett av de första graindestillerierna i Skottland. Det byggdes redan under 1800-talets första år i den lilla byn Cambus nära Alloa i lågländerna. Redan 1823 installerades de första kolonnpannorna och destilleriet blev snabbt betydelsefullt. Dock stängdes det för gott 1993 i den våg av nedläggningar som drabbade graintillverkningen dessa år. Äldre grainwhisky blir mer och mer populärt, när grainwhisky undantagsvis tillåts att bli 20 år och äldre utvecklas mängder med söta, mjuka och blommiga smaknyanser. 
 
Cooper's Choice Cambus 1991 är något så ovanligt som en sherryfatslagrad grainwhisky. Sherryfatet förstärker den fruktiga stilen och ger den toner som är ovanliga att uppleva i whisky. Den är buteljerad utan kylfiltrering och färgning. Totalt 360 flaskor, varav Symposion har fått 219 stycken.
Källa:
Symposion

Den här grainwhiskyn släpps på Systembolaget (artikelnummer 11035) den 7 juli och priset blir 1 199 kronor.

Rökighet
Ej rökig.

Fruktig/Kryddig
Kryddig.

Smakrikedom
Fyllig.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Mångfacetterad.

Rekommendationsskala/Bedömning
En fantastisk grainwhisky!

Doft: Wow! En fantastiskt fin näsa på den här, måste jag säga. En kryddig, fruktig sherrybomb! När det första intrycket har lagt sig (och det tar en stund...) så kan jag urskilja mogna torkade frukter, fikon, mörkrostat kaffe och riktigt mörk, bitter choklad. Den har en mycket tydlig fatkaraktär och det ger den en särdeles djup och fin inramning, och det är svårt att sluta dofta på den. Det känns verkligen som en otroligt inbjudande grain jag har i glaset.

Smak: Smaken är också enastående bra med en kryddig inledning, därefter kommer nötter, söt vanilj och mörk choklad. Mogna, röda äpplen dyker också upp efter en stund. Den är rejält kryddig och söt på samma gång, och det gillar jag verkligen. Vet inte om jag vågar vattna den...
Bestämmer mig för att låta bli.

Eftersmak: Lång, kryddig med mörk choklad och vanilj i finishen.

Helhetsintryck: Absolut bland de tio bästa jag har druckit i år. Och då menar jag allt det jag druckit, inte bara grain. Allt i den här håller ihop på ett enastående sätt och skapar en fantastisk helhet. Det är riktigt kul när sådant inträffar.

Den här graiwhiskyn provades 2017-06-21