Flóki Icelandic Young Malt
1st Edition 47 %

Isländsk whisky. Kan det vara något?

Flóki Icelandic Young Malt 1st Edition är den första produkten som har kommit från Eimverk Distillery i Garðabær på Island. Det består av åtta enskilda fat som släpptes sent 2014 och i början av 2015. Åldern på dessa fat är mellan 1-2 år. Vi pratar alltså om väldigt ung sprit och jag tycker att det oftast är riktigt spännande att få lite "förhandsprov" på vad som komma skall. Det provet jag har kommit över är från 2015.

Eimverk Distillery´s första whisky är planerad att släppas under senare delen av 2016.


Doft: Ren och klar i doften med svaga toner av lim, träspån och citrus samt ett stänk av bittermandel. Påminner en hel del om Roslagswhisky Eko No. 1 i doften, faktiskt. Mycket kryddor efter att den stått ett tag. Gräslök, timjan och lite fänkål.

Smak: Även i smaken fick jag lite "vibbar" av Roslagswhisky Eko No. 1. Här finns dock en trevlig pepprighet som jag saknade i den. Mycket ek i smaken samt citrus och en gnutta lime.

Eftersmak: Torr som tusan, varm och pepprig skulle jag sammanfatta det. Kaffebönor och mörk bitter choklad på slutet.

Helhetsintryck: Ja, det kan bli intressant när första whiskyn landar i slutet av 2016. Vi kan hoppas att de där inte så trevliga inslagen (lim, träspån och lite av bitterheten) försvinner och ersätts av något roligare.