Kavalan Vinho Barrique Solist Range

Destilleriet Kavalan, som är beläget nordost om Taipei, grundades 2005 med hjälp av skotsk expertis. Målsättningen var att producera en whisky som kunde konkurrera på världsmarknaden. Det får man anse att de lyckades över förväntan med, för i dag är de ett av världens tio största whiskydestillerier och besökscentrat tar emot hisnande en miljon turister årligen. 

Det som gör Kavalans whisky speciell är dels den tropiska lagringen med en årsmedeltemperatur upp till 20 gånger högre än i Skottland, samt att man skär ett mycket litet hjärta från spritpannan. Avdunstningen (s.k. Angels Share) kan ligga på upp till tolv, ibland femton procent årligen. Efter bara ett par år påminner whiskyn om en betydligt äldre skotsk single malt.

Kavalan Vinho Barrique, som släpptes på Systembolaget den 10 mars 2023, är lagrad på vinfat av amerikansk ek som aktiveras med en metod (Shaved/Toasted/Recharred) som utvecklades av numera bortgångne Dr Jim Swan. 

Artikelnummer: 93499
Pris: 2 016 kronor.
ABV: 57,1%.
Buteljerad: 2022.
Ålder: Anges ej.
Fat: Vinfat av amerikansk ek. (Shaved/Toasted/Recharred).
Antal flaskor till Sverige: 240.

Doft: Stor och maffig doft med inslag av mogna mörka plommon, svarta vinbär, fikonmarmelad, mörk choklad, kryddnejlika och kanel. 

Smak: Ganska vinös ton med inslag av svarta vinbär, bitter mörk choklad, kryddnejlika, kakao, ingefära och svartpeppar. Mandel och apelsin i eftersmaken.

Med vatten dyker det upp lite honung och vanilj.

Sammanfattning: En mafffig whisky och sannerliegn ett imponerande hantverk.

Publicerat 2023-04-13