Nikka Coffey Grain 45%


Till skillnad från annan kolonndestillerad grainsprit är den som produceras vid Miyagikyo gjord på majs. Majs var en vanlig råvara i den skotska grainindustrin fram till 1900-talets sista decennier då vete blev i stort sett allenarådande. Majs ger en sötare och fruktigare sprit och bidrar till att utveckla en silkeslen whisky med en närmast liköraktig fruktighet. Nikka Coffey Grain är förmodligen den grainwhisky som vunnit flest guldmedaljer vid de stora internationella dryckestävlingarna. Inte mindre än 13 gånger har den blivit utsedd till Japans bästa grainwhisky och senast vann den guldmedalj på Stockholm Beer and Whisky Festival. Den har en genomsnittlig ålder på tolv år, vilket är närmast sensationellt ungt för att vara en grainwhisky av så sällsynt hög kvalitet. Grainwhisky brukar behöva 25, 30 kanske ännu fler lagringsår innan man tänder alla ljusen i kristallkronan.

Källa: Symposion

Systembolaget artikelnummer 11675

Den 8 december 2017 prissänktes Nikka Coffey Grain till 649 kronor (tidigare 729) och det är ju naturligtvis positivt. Jag provade den första gången på Malt, Mat & Destillat i Stockholm i april förra året. Då kom den tyvärr lite i skymundan, eftersom det var några andra whiskies (50-åriga Karuizawa!) som var i fokus. Den historiska provningen kan ni läsa om här

Rökighet
Ej rökig.

Fruktig/Kryddig
Fruktig.

Smakrikedom
Fyllig.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Anspråkslös.

Rekommendationsskala/Bedömning
Hel okej grainwhisky.

Doft: Citrusfrukter, ananas, papaya, kokos och krusbär samt mogna Williamspäron. Finns också en söt doft av mjölkchoklad.

Smak: Ganska fruktig och söt med inslag av ljus choklad (tänk RIGI Mjölkchoklad), vanilj och ett litet stänk röda vindruvor.

Eftersmak: Söt med toner av vanilj, choklad och lite kryddor i sista finishen.

Helhetsintryck: En helt okej grain som var kul att få prova lite ordentligt. Lite annorlunda och extra intressant att prova, eftersom den är gjord enbart på majs.

Den här whiskyn provades 2018-01-17