Rozelieures Fumé Collection 46%

Whisky från Frankrike är inte det vanligaste inslaget på Systembolaget, men faktum är att Frankrike faktiskt är ett av världens största whiskyländer. I dagsläget kan franska destillerier räknas i hundratal, och Frankrike är med i toppen av de länder i världen som dricker mest whisky per person. Där finner vi också Uruguay och USA. Dock är produktionen av whisky fortfarande mycket liten i Frankrike, och som exempel kan nämnas att man under 2018 producerade cirka 2 000 000 liter, och det motsvarar på ett ungefär ett medelstort destilleri i Storbritannien.

Allra mest whisky dricks det dock i Indien, faktiskt närmare hälften av världens konsumtion, men då ska en ha i åtanke att det bor över en miljard människor i Indien, så per person blir det inte lika mycket som i t.e.x. Frankrike.

Destilleriet Rozelieures är beläget i Frankrikes nordöstra hörn vid Alsace i byn Rozelieures.

Rozelieures Fumé Collection är en sherrylagrad rökig (20 ppm) single malt på 46%, och det är den svenska importören Symposion som har den i sin portfölj. Artikelnummer 2134

Rökighet
Lite rökig.

Fruktig/Kryddig
Kryddig.

Smakrikedom
Lätt.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Anspråkslös.

Rekommendationsskala/Bedömning
Okej whisky.

Doft: Maltig, lätt rökig doft med inslag av ljus choklad, hasselnötter, nougatsås, röda vingummin och lite bränd ek. Aningen instängd och lite spritig/stickig i doften.

den där lite speciella ekiga tone

Läs mer: https://www.whiskynorden.se/tasting-notes/svensk-whisky/mackmyra-gruvguld/Mackmyra.

Smak: Ganska mycket ekighet, sötma, chokladpraliner och en svag ton av kaffe.

Eftersmak: Kryddig, något kort och lite tunn eftersmak.

Helhetsintryck: Lämnar inget bestående intryck. Lite tråkig och karaktärslös whisky tyvärr.

Den här whiskyn provades 2020-03-02