Teerenpeli PRKL 40%

Single Malt Whisky från Finland? Ja, varför inte? Teerenpeli är ett finländskt småbryggeri-destilleri. Bryggeriet grundades 1995 och destilleriet 2002. Teerenpeli Single Malt Whisky tillverkas i Lahtis, på Teerenpelis destilleri med äkta kopparpannor och med finska ingredienser.

Det är en s.k NAS-whisky (utan åldersangivelse) på 40%. Priset för en flaska på 50 cl är 498 konor. Artikelnummer 20270.

Whiskyn lanserades på Systembolaget den 9 juni genom den svenska importören Clydesdale.

Rökighet
Lite rökig.

Fruktig/Kryddig
Kryddig.

Smakrikedom
Lätt.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Anspråkslös.

Rekommendationsskala/Bedömning
Bra whisky.

Doft: Inledningsvis en fin sherrysötma som övergår i mandelblom. Finns lite lättrökt korv, röda mogna äpplen och en svag ton av kaffe. En svag antydan till barrskog tycker jag också att jag finner i doften. Mycket trevlig doft.

Smak: Söt till en början med vaniljkräm, russin och lite mandelspån. Efter en stund kryddor (någon peppar, kommer inte på vilken) och lite röktoner, som nästan går åt cigarrhållet.

Eftersmak: Mediumlång med tydliga röktoner, sälta, peppar igen samt lite kaffeinslag.

Helhetsintryck: Det här är en alldeles utmärkt single malt som inte har några direkta svagheter. Det som verkligen överraskar är doften, som jag tycker var riktigt bra och inbjudande. Priset är också riktigt bra.

Tack till Clydesdale för varuprovet.

Den här whiskyn provades 2017-06-11