Aberlour 16 YO 43%

Aberlour är en speysidewhisky från skotska höglandet. Destilleriet grundades 1879 av James Fleming. 1898 utbröt en brand som förstörde stora delar av destilleriet men det återuppbyggdes tämligen omgående under ledning av Charles Doig, en känd skotsk byggmästare som har byggt många whiskydestillerier.

Whiskyn har vunnit många prestigefyllda tävlingar, bland dem "International Wine & Spirits Competition" i London där man år 2001 tog guld med både sin 10-åriga och sin 15-åriga whisky.
Källa: Wikipedia

Doft: Sherry, smör, farinsocker och plommon. Finns också inslag av pomerans och en aning kanel. Något tyngre i doften än 12:an.
20/25

Smak: Mjuk och riktigt mungod. Russin, kryddor och vanilj. Några droppar vatten gör att den öppnar upp en aning och ger lite fruktigare intryck med toner av torkad aprikos och plommon. Blev också aningen saltare i smaken med lite vatten.
22/25

Eftersmak: Ganska lång och jämnare än 12:an. Ganska salt med svaga toner av lakrits i finishen.
22/25

Helhetsintryck: Visst, den är något bättre än 12-åringen i min bok.
22/25

Betyget blir 86/100

Tack till Olof Noreus på Pernod Ricard för varuprovet.

Denna whiskyn provades 2015-05-09