Aberlour a'bunadh 60.2%

Aberlour Distillery ligger i hjärtat av Speyside, i nordöstra Highlands. Det ligger lite undanskymt vid floden Lour Burn, nästan där den flyter samman med River Spey. Aberlour betyder, rakt översatt, "babblande flodmynning". Destilleriet ligger här därför att vattenkällan St Drostans Well rinner fram just på denna plats. Denna vattenkälla är ovärderlig för destilleriet. St Drostans var en kristen missionär som reste i området på 900-talet och döpte sina följeslagare i detta vatten. Den stora vackra eken invid källan, som syns på etiketten, visade James Flemming var han skulle anlägga sitt nya destilleri 1879. A'bunadh (a-boon-akh) betyder bokstavligen "ursprunget" på gaeliska. Denna unika Single Malt är en hyllning till gamla tiders whiskymakare, genom återupptagandet av de urgamla produktionstraditionerna. Möt forntiden i nutiden!
Källa: iGlaset

  
Doft: Mycket skiftande och riklig doft med inslag av fat. Apelsin, smör(?) och möjligen aprikos.
22/25

Smak: Mycket kraftfull med smak av mörk choklad och torkad frukt (apelsin och aprikos). Kryddig, nästan pepprig i karaktären. Måste vattnas då den håller cirka 60 %! Denna batchen (nr. 45) var på 60.2%.
22/25

Eftersmak: Stannar kvar mycket länge i gommen. Känns nästan som ett vasst rakblad på tungan. Lite sträv och mycket karaktärsfull och komplex.
22/25

Helhetsintryck: En fantastiskt god och mycket pigg och spännande whisky. Den bästa Speyside jag har smakat. Rekommenderas varmt.
22/25

Betyget blir 88/100