Ailsa Bay 48.9%

Ailsa Bay är ett skotskt destilleri som presenterar sin första single malt. Världspremiären skedde i de nordiska länderna och 468 flaskor släpptes den 28 januari i Systembolagets webbsortiment. En flaska (70 cl) kostade795 kronor.

Namnet och inspirationen kommer från ön Ailsa Craig belägen i havet utanför Skottlands kust. Resultatet är en single malt med tydlig balans mellan sötma och rök.

Ailsa Bay öppnades 2007 med visionen att skapa ett destilleri och som initialt fokuserade på malt whisky och att experimentera med att utveckla en helt ny typ av rökig whisky.
Källa: Nigab

Rökighet
Myket rökig.

Fruktig/Kryddig
Kryddig.

Smakrikedom
Lätt.

Mångfacetterad
Anspråkslös.

Rekommendationsskala/Bedömning
Bra whisky.

Doft: Mycket rök till en början varvat med en smörig, fet känsla som känns mycket trevlig. Påminner om ett visst destilleri på Islay som börjar på A...
Som en lägereld med svaga söta toner av bränd karamell.

Smak: Mycket rök även i smaken och en ytterst trevlig vaniljton initialt. Efter ett tag dyker det upp lite kryddor och mjuk gräddkola. Lite vatten går bra, men bara lite.

Eftersmak: Mycket lång och het med kryddor, vanilj och en torr rökig ton som känns länge i munnen.

Helhetsintryck: En bra whisky som passade mig utmärkt. Jag gillar rökig, söt whisky med kryddiga inslag. En mycket bra kombination detta, och för 795 kronor känns det som ett riktigt klipp, faktiskt.

Den här whiskyn provades 2016-01-31