anCnoc Peatheart
Batch 1 46%

Det är Knockdhu Distillery som tillverkar anCnoc single malt whisky. Destilleriet som grundades oktober 1894 är beläget på en plats som många svenskar har besökt genom åren. Omgivningen runt destilleriet är mycket vacker, och örnen på flaskan är tänkt att spegla omgivningen som är rik på djur och natur. Den majestätiska rovfågeln ses ofta glida över torvmossorna runt Knockdhu Distillery.

anCnoc Peatheart Batch 1 har lagrats på ex-bourbonfat, och malten till whiskyn låg på 40ppm fenolhalt. Den lanserades på Systembolaget den 8 december 2017. Artikelnummer är 40127 och priset 549 kronor. Sverige fick totalt 2 800 flaskor.

Rökighet
Mycket rökig.

Fruktig/Kryddig
Kryddig.

Smakrikedom
Lätt.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Anspråkslös.

Rekommendationsskala/Bedömning
Helt okej whisky.

Doft: En påtaglig rökighet med inslag av sot, lite tobak, vanilj och ljung. Finner också lite röda bär och rivet citronskal. Mycket sälta och en svag ton av rökt korv och lite charketurier omger den. Ganska trevlig i doften.

Smak: Sot, röda bär, vanilj och en mycket påtaglig "blommighet" med inslag av viol och ljung. Lite svårt att urskilja smakerna, då detta tyvärr tar överhanden alldeles för mycket för att vara i min smak. Håller kvar lite i munnen och rullar med den på tungan och hittar tidigare nämnda smaker lite bättre/lättare då. Men tyvärr stör den alltför blommiga tonen mig. Det övergår nästan åt parfymhållet, och det gillade jag inte alls.

Eftersmak: Sälta, blommighet, en aning tobak och mjuk vanilj. Eftersmaken är okej, men även här är det för tydliga blommiga inslag, tycker jag. 

Helhetsintryck: Trevlig i doften, men smakerna är svåra att hitta och den alltför blommiga tonen passar inte mig alls. anCnoc Peatheart Batch 1 klarar sig precis på håret och får omdömet Helt okej whisky.

Den här whiskyn provades 2017-12-20