Ardbeg Arrrrrrrdbeg!

Efter 13 händelserika och spännande år på Ardbeg så var det då dags för Mickey Heads i slutet av 2020 att lämna skeppet och gå i pension. Han sitter dock kvar som Ardbegs Committee Chairman i ytterligare tre år. Många framgångar har rönts genom åren, bland annat har destilleriet under Heads ledning utsetts till “Årets destilleri” i International Whisky Competition (IWC) tre gånger i rad. Mickey Heads blev dessutom utsedd till “Distillery Manager of the Year 2014”. Nu har destilleriet hyllat honom genom att lansera Arrrrrrrdbeg! Det här är den första whiskyn från det mytomspunna destilleriet på Islay som har lagrats helt i före detta ryefat. Buteljerad vid en ABV på 51.8%.

Arrrrrrrdbeg! Släpptes på Systembolaget den 4 mars, och finns fortfarande tillgänlig där: https://www.systembolaget.se/40856

Doft: Mogen banan, spanska päron, krämig vaniljsås, citrusskal och en aning anis. Den är lite "brödig" i doften som kan uppfattas ganska tung med torra träiga toner som utvecklas mer och mer med tid i glaset. För den behöver luftas en stund. Det kommer så småningom eucalyptus och lite kryddiga inslag som balanserar upp det söta anslaget. Inte alls oäven i doften om man bara låter den vila lite.

Smak: Röken är ganska påtaglig inledningsvis. Vanilj, banan, apelsinskal och sedan torr aska och lite lakrits i finishen. Kan inte påstå att jag känner ryefaten sådär påtagligt. Tycker att den är rätt så mungod med en hel del klassiska Ardbeg-smaker.

Med lite vatten i glaset så backar röken något, och det kommer fram lite ananas och honungsmelon.

Sammanfattning: Jag tycker att detta är ett av de bättre släppen från Ardbeg på senare tid. Har dock läst mycket blandade reaktioner/åsikter om Arrrrrrrdbeg, och så brukar det ju vara nuförtiden med deras släpp. Många är irriterade över att det är en s.k. NAS, men det här med NAS-whisky är nog något vi måste vänja oss vid. Jag tror att det kommer att öka med den typen av whisky, och då inte bara från Ardbeg. Sedan diskuteras det också vitt och brett om prislappen (1 700 får du ge för en flaska i Sverige. Det finns flaskor kvar på Systembolaget), men det tycker jag är en irrelevant diskussion. Det är till sist en fråga om vad DU är beredd att betala för en flaska av whatever som är väsentligt.

Publicerat 2021-03-17