Ardbeg Auriverdes 49.9%

Själva namnet "Auriverde" är av Portugisisk härkomst, och är en kombination av Auri (som betyder "gyllene") och verde (som betyder "grön") - det är nämligen de färgerna som finns i den ikoniska Ardbegflaskan. Dessutom är det färgkombinationen i den brasilianska flaggan och en blinkning till det Brasilianska fotbollslandslaget som också går under smeknamnet Auriverdes. Ardbeg Auriverdes är lagrad på amerikanska ekfat. Ardbeg har rostat locket hårt för att frambringa en egen smakprofil. Själva idén med detta var att det skulle ge en mockakaraktär i ena änden och en tydlig prägel av vanilj i den andra. Bill Lumsden på destilleriet har uttryckt det så här: "Det har varumärket Ardbegs toner med en distinkt ny smakupplevelse och en explosiv känsla i munnen som ger vika för komplexa smaker av kaffesump, lakrits, lönnrökt skinka , maltig/kexanteckningar, vitpeppar och en god söt/saltbalans . "
Cirka 7000 flaskor kom till Sverige och Systembolaget den 2 juni 2014.

Doft: Tjära, lite läder och mycket vanilj. Finns även toner av fisk. Den är dessutom ganska söt i doften. Känns krämig och rätt så fet med fint avvägd sälta. Ovanligt bra balans mellan sötma/sälta.
22/25

Smak: Mycket smakrik och ganska söt i smaken. Toner av hårt rostat bröd.  Fin rökighet, något lite mindre än vad man kanske är van vid med en Ardbeg, tycker jag. Det är dock inte alls något negativt.
23/25

Eftersmak: Lång, varm och rätt så söt med en behaglig och alldeles lagom rökighet som stannar kvar länge i gommen. Lite kryddig i sista finishen med en känsla av sot och lite peppar. Kommer av någon outgrundlig anledning för ett ögonblick att tänka på Talisker(?).
23/25

Helhetsintryck: Lite annorlunda i den benämningen att jag tycker den var aningen mindre rökig än vad som brukar vara typiskt för Ardbeg, samtidigt som den också var lite sötare. Mycket trevlig. Håller den som nummer tre efter Ardbog och Uigeadail. Ardbeg Auriverdes finns i begränsad mängd och/eller under begränsad tid på Systembolaget. Priset låg då på 849:-.
23/25

Betyget blir 91/100

Denna whiskyn provades 2014-06-02

LIKNANDE POSTER: