Ardbeg Dark Cove
Committee Release 55%

Detta är en specialutgåva för Ardbegs kommittémedlemmar.

Inspirationen till den mörka whiskyn kommer från den tid då whiskytillverkningen i Skottland var något man gjorde i det dolda och faten skeppades över dimmiga och mörka farvatten. Dark Cove är den mörkaste whiskyn i Ardbegs historia med rustika, mörka toner och färg från de mörka sherryfaten. Ardbeg Dark Cove Committee Release är icke kylfiltrerad och buteljerad vid 55 ABV. Lagrad på mörka sherryfat.
Källa: Livets Goda

Rökighet
Lätt rökig.

Fruktig/Kryddig
Kryddig.

Smakrikedom
Fyllig.

Mångfacetterad eller anspråkslös?
Mångfacetterad.

Rekommendationsskala/Bedömning
Mycket bra whisky.

Doft: Innan jag börjar dofta på innehållet i glaset slås jag naturligtvis av den mörka färgen. Detta är utan tvekan den mörkaste Ardbeg jag har haft nöjet att stifta bekantskap med. I doften finner jag kaffetoner, chilipeppar, plommon, mörk choklad och en rejäl dos mustig sherry. Får lite vibbar av Bruichladdich stil (tänk Port Charlotte). Lite "köttigt", mörkt och tungt (på ett bra sätt).

Smak: Först sherrysötma, sedan kommer tobak, lite läder, mörk choklad och kryddor. Mycket fin balans och riktigt bra i smaken. Faktiskt en av de bättre på senare år. Trots att den känns relativt ung och en aning "taggig" så gillar jag den verkligen, och jämförelsen/liknelsen med Bruichladdich återspeglas även i smaken. Gillar den skarpt, måste jag säga.
 
Eftersmak: Finishen är riktigt lång och intensiv med en ung ekig ton i finishen som är riktigt trevlig. Dyker också upp mörka frukter och en rejäl dos peppar på sluttampen.
 
Helhetsintryck: En mycket bra Ardbeg och likheten med Bruichladdich stil ser jag som enbart positiv. Mer sådana här whiskies från Ardbeg och de är definitivt på väg åt rätt håll. Enligt mig.