Ardbeg Drum
Committee Release 52%

  

Ardbeg Drum Committee Release har stötts och blötts på sociala medier ett par-tre veckor nu. De olika trådarna har bombaderats med frågor av typen: hur många flaskor fick du?, var får en tag i halsbandet?, varför får vissa tag i lådvis medan andra blir utan helt? o.s.v...

Det vi vet är att whiskyn denna gång har fått karibiska influenser. Faktum är att Ardbegs destillerichef Hamish Scott (chef mellan åren 1964-1967) faktiskt hade kopplingar till den karibiska övärlden. Hamish hade nämligen dessförinnan haft samma roll på ett rom-destilleri. Whiskyn har först lagrats i bourbunfat, och sedan har den fått en slutlagring på romfat. Den är buteljerad med en ABV på 52%. En "vanlig" release på 46% kommer att följa precis som det alltid gör. Committe Releasen släpptes den 14 mars på Systembolaget och sålde slut omedelbums.

Rökighet
Mycket rökig.

Fruktig/Kryddig
Fruktig.

Smakrikedom
Lätt.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Anspråkslös.

Rekommendationsskala/Bedömning
Bra whisky.

Doft: Lite sur, ganska tung rök i början. Lite som TEN på steroider. Referenserna till TEN har varit flitigt förekommande i olika bloggar, artiklar, och på andra sociala medier, och jag kan bara hålla med. Här finns citrus, charketurier samt ett stråk av vanilj. Dessutom tycker jag att det finns melon och solmogna bananer i doften. Romen då? Nja, inte så tydligt i doften.

Smak:  Även smakmässigt påminner Drum en del om TEN, dock något sötare till en början, men det övergår rätt snabbt i en kryddig ton med inslag av enbär och korinader.

Eftersmak: Salmiak och rök. Ganska söt i avslutet.

Med vatten tonas whiskyn ner lite. Doften blir tyvärr aningen tråkig och lite tunn. Smaken däremot blev fruktigare och röken behagligare. Så doftmässigt, nej men smakmässigt ja till lite vattning.

Helhetsintryck: Ja, jag vet inte riktigt var romfaten tog vägen i denna lagringen. Det är mer som en TEN med lite extra allt. Det har naturlitgtvis diskuterats om 1000 kronor är rimligt för denna whisky. Nej, är det korta svaret, men det är ju lätt att säga så vid en snabb prisbedömning. Jag tycker trots allt att det är en skaplig Ardbeg, och priserna har gått upp en hel del bara sedan förra året. Många samlar på Ardbeg (jag är en av dem), och då är en tusenlapp ändå försvarligt anser jag.

Den här whiskyn provades 2019-04-07