Ardbeg Kildalton 46%

Under arbetat med South Islay Development samarbetar Ardbeg Distillery och North Highland Initiative för att leda ett projekt för att skapa ett  nytt gemenskapsnav i Port Ellen. För att öka medlen för detta community-baserade initiativ lanserade Ardbeg Distillery i juni 2014 en begränsad upplaga whisky, Ardbeg Kildalton. Kildalton har lagrats i en blandning av ex-bourbon och ex-sherry fat. Det är en s.k. NAS (no age statement, dvs. utan någon åldersangivelse) och den är på 46 %. Den släpptes i Sverige den 23 oktober 2014.

Doft: Mycket rökig och riktigt söt på samma gång. Vanilj och peppar lindar in den på ett bra sätt. Finns en liten, liten antydan till något som närmast liknar tvål som möjligen drar ner betyget en aning.
21/25

Smak: Mjuk, men ändå ganska pepprig och salt. Tar en liten stund innan det kommer både anis, vanilj, lite mörk choklad och en rejäl rökexplosion på slutet.
22/25

Eftersmak: Lång med en nästan bitter känsla av mörk choklad i första hand. Även en fin vaniljsmak som dröjer kvar tillsammans med röken.
22/25

Helhetsintryck: Inte en av de allra bästa, men en riktigt bra Ardbeg är det utan tvekan.
22/25

Betyget blir 87/100

Denna whiskyn provades 2014-10-04