Ardbeg Perpetuum, NAS, 47.4%
vs.
Ardbeg Perpetuum
Distillery Release, NAS, 49.2%

Fans av det mycket populära skotska destilleriet Ardbeg, som ligger på ön Islay, har givetvis koll på att destilleriet firar sitt 200-årsjubileum i år. För att fira detta har destilleriet släppt en begränsad upplaga av denna whisky - Perpetuum, som troligen kommer att bli en av destilleriets populäraste whisky någonsin.

Ardbeg Day, som i år inföll den 30 maj firades över hela världen. I Stockholm givetvis på Ardbeg Embassy, och i övriga landet på s.k "konsulat". Jag valde att besöka ett av dessa, nämligen The Fox & Anchor i Karlskrona.

Doft: Doften är fantastiskt trevlig med karakteristiska Ardbeginfluenser såsom den klassiska torven, rök och vanilj. Känns lite som gammalt möter nytt. En bra känsla! Distillery Release upplever jag som något dovare i doften. DR känns också något "sotigare".
23/25

Smak: I smaken finns toner av jod, citrus, peppar, lite lakrits och en känsla av grillat kött. DR har lite mindre sötma, tycker jag.
22/25

Eftersmak: Lång och med smak av vanilj, lite söt lakrits samt toner av mörk, nästan bitter choklad. Eftersmaken väldigt lik, DR känns aningen "sotigare".
21/25

Helhetsintryck: Det här är en riktigt bra och trevlig Ardbeg. Ingen av favoriterna, men en värdig jubileumswhisky utan tvekan. Distillery Release vinner med knapp marginal, tack vare den extra "sotigheten".
22/25

Betyget blir 88/100

Denna whiskyn provades 2015-05-30 samt 2015-06-11