Ardnamurchan
Single Cask Sweden, 2016
Peated Sherry Hogshead 58.8%

Ett ganska nytt (grundat 2014) och spännande destilleri är Ardnamurchan som är beläget på Ardnamurchan-halvön Lochaber i högländerna. Destilleriet anses vara ett av de mest avlägsna i Skottland. Det byggdes och ägs av Adelphi. De började producera single malt sommaren 2014. Deras första whisky var inte en single malt, utan en s.k. blended malt bestående av whisky från Ardnamurchan och Kilchoman.

Första single malten gick under namnet AD/09.20:01, och kan utläsas som batch 1, buteljerad i september 2020, och lanserades på Systembolaget den 11 november 2020.

Nu har jag fått möjligheten att prova den senaste releasen, Ardnamurchan Single Cask Sweden 2016, speciellt buteljerad för Clydesdale´s 15-årsjubileumDen släpps på Systembolaget i morgon torsdag klockan 10.00. Räkna med att de 300 flaskorna går åt fort.

Doft: En elegant finstämd rökig ton med inslag av sultanrussin och runda ekfatstoner med en aning syrlig touch. Oloroson är mycket väl integrerad i whiskyn och den känns förvånansvärt balanserad och mogen för sin ålder. Imponerande måste jag verkligen säga.

Smak: Oj, en explosion i munnen av sherrytoner, mogna plommon, choklad och den där eken som jag hittade i doften hänger med även här i smaken. Röken ligger lite som en mantel över hela whiskyn, och tar aldrig över. Snyggt. Lätt kryddig och lite torr eftersmak.

Sammanfattning: En imponerande bra whisky med riktigt trevliga sherrytoner, och fin dämpad rökighet. Lite vatten rundar av den lite och eken blir lite tydligare. Dock föredrog jag den ovattnad.

Publicerat 2022-02-02