Balblair 1990
17 YO 62.4%

Från att ha varit en ganska okänd single malt har Balblair hamnat på kartan, inte minst i Sverige. Ändringen kom 2007 när man gjorde om hela sortimentet och bestämde sig för att lämna det traditionella sättet att ange en viss ålder (12 eller 21 år) på etiketten och började lansera vintages istället. Sedan dess har ett antal årgångar från 1975 till 2000 släppts. Normalt sett är Balblair orökt och lagras på en blandning av bourbon och sherryfat. Sedan 2011 har man även börjat destillera en kraftigt rökig variant under några veckor per år men det dröjer innan vi får se den på marknaden.
Källa: Whiskyforum

Doft: Ojoj, nu snackar vi mycket procent! Kände detta innan jag hade en aning om att så är fallet. Får en känsla av kofta(?), dock inte på något dåligt vis. Sherry och svartpeppar.
21/25

Smak: Ganska fet och oljig med en rejäl dos peppar. Finns ett uns av rök också här. Behöver en hel del vatten för att komma till sin rätt. Stod och luftades ett litet tag, och det var också till dess fördel.
22/25

Eftersmak: Kryddig och lång.
21/25

Helhetsintryck: Inte så dum. Lite för spritig kanske. Svårt att få rätt "balans" på den.
21/25

Betyget blir 85/100