The Balvenie
Peat Week 14 YO 48.3%

The Balvenie tillhör familjeägda William Grant & Sons och ligger på samma mark som två av företagets övriga destillerier (Glenfiddich och Kininvie). Inte minst tack vare mångårige Master Blendern David Stewart, har Balvenie single malt fått ett mycket gott rykte. Detta återspeglas även i försäljningsstatistiken där Balvenie just nu innehar nionde platsen i världen. Destilleriet är ett av få som fortfarande mältar en del av kornet på plats och dessutom har de ett eget tunnbinderi. Förutom lagring på bourbon- och sherryfat, har Balvenie de senaste åren lanserats i en rad buteljeringar som lagrats på såväl port- som romfat.
Källa: Whiskyforum
 
Det här är en av de första rökiga buteljeringarna från Speysidedestilleriet. Malten är rökt till 30 ppm med torv från Highland. Vad kan vi förvänta oss då? En talesman för Balvenie-destilleriet uttrycker det så här: "Vår torv har en högre andel av" icke-fenoliska "egenskaper som ger whiskyn jordnära, rökiga toner och innehåller mycket mindre av " fenoler" som ger saltiga, medicinska egenskaper som whiskyn från våra kusiner på Islay."
 
The Balvenie Peat Week 14 YO Lanseras på Systembolaget den 2 oktober. Priset blir 799 kronor, och artikelnumret är 40069
 
Rökighet

Lite rökig.

Fruktig/Kryddig
Kryddig.

Smakrikedom
Lätt.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Anspråkslös.

Rekommendationsskala/Bedömning
Bra whisky.

Doft: En fin, smörig grundton med inslag av honung, gräddkola och mycket sälta. Röken då? Ja, den finns där, men det är ingen rökbomb a la´Islay vi pratar om, utan snarare mer sofistikerad och laid back.

Smak: Mycket sälta till en början, sedan kommer citrusfrukter, mjuk kola och vanilj efter en liten stund.

Eftersmak: Sältan kommer tillbaka i e-smaken tillsammans med mycket vanilj och lite blommiga toner.

Helhetsintryck: Inte så dum, kanske lite väl mycket sälta i smakprofilen.

Den här whiskyn provades 2017-09-17