Banff 1971 37 YO 53.3%

Banff distillery stängde det ödesdigra året 1983 då även ett tiotal andra destillerier lades ner. Destilleriets historia har kantats av bränder och explosioner och den kanske mest spektakulära inträffade under andra världskriget när en tysk Junkers Ju-88 1941 bombade lagerhusen och 100-tals tunnor exploderade. Den tyska propagandan rapporterade däremot att man hade fått in en fullträff på ett ammunitionslager. Större delen av produktionen gick åt till blended whiskies utom under en tid när Banff var den officiella huswhiskyn i House of Commons i London. Då och då lanseras oberoende buteljeringar från Banff vars destilleribyggnader förstördes fullständigt i en brand 1991.
Källa:
Whiskyforum

Doft: Mycket behaglig och inbjudande doft. Mycket banan och även en svag hint av vanilj. Hittar även clementin och lite kryddor också samtidigt som den känns söt.
24/25

Smak: Kryddig och ytterst välbalanserad. En häftig känsla av krutstänk dyker upp i skallen. Mycket god. En av de bästa jag provat på länge.
23/25

Eftersmak: Välbalanserad och väldigt mungod. Vatten förstärker fruktigheten och sötman kommer fram på ett väldigt bra sätt.
23/25

Helhetsintryck: En av de bästa jag smakat, faktiskt. Grymt bra balans och verkligen i min smak.
24/25

Betyget blir 94/100