Benromach 15 YO 43%

Benromach är i dag ett av Speysides mest prisbelönta destillerier och whiskyn hyllas i många länder, inte minst Sverige. För ett par år sedan inkluderades 15-åringen i Benromach core range och har sedan dess imponerat stort på många marknader. Tilldelningen till den svenska marknaden har hittills varit mycket liten, och den är inte särskilt stor nu heller.
Källa:
Symposion

240 flaskor släpptes på Systembolaget den 20 september. Priset är 888 kronor och artikelnummer 40469

Rökighet
Lite rökig.

Fruktig/Kryddig
Kryddig.

Smakrikedom
Fyllig.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Mångfacetterad.

Rekommendationsskala/Bedömning
Mycket bra whisky.

Doft: Börjar med en mycket tydlig doft av ingefära och paprikapulver. Intressant inledning måste jag säga. Sedan kommer apelsinmarmelad, svarta körsbär, mörk choklad och en touch av vanilj. Spännande och intressant, verkligen. Här finns också en lite jordig, nästan lite "smutsig" känsla, inte alls på något negativt sätt, utan bara ytterligare en dimension i denna komplexa whisky. Det finns också en svag rökig ton med inslag av läder som jag gillade skarpt.

Smak: Ganska söt till en början med toner av honung, apelsin, ingefära och mjölkchoklad. Övergår i en fin, lite kryddig sälta med inslag av tobak och syrlig engelsk apelsinmarmelad. Fin övergång där, måste jag säga.

Eftersmak: Varm, halvlång och rätt så kryddig.

Helhetsintryck: Det här är i mina ögon en komplex och mycket trevlig whisky som jag varmt kan rekommendera.

Det här är ett varuprov.

Den här whiskyn provades 2018-09-26