Benromach 2010
Peat Smoke Sherry Cask 59.9%

Benromach är en udda fågel bland Speysides destillerier. Är det något destilleri som slår vakt om gamla traditioner och äldre hantverk så är det just Benromach.

Ambitionen är att göra whisky såsom den gjordes på 1950-talet, med gammaldags kornsorter och malt som röks hårdare som förr. På Benromach har man tid, man jäser i mashtuns av trä, längre än hos de flesta, och destillerar med knapp styrfart. Därefter lagras whiskyn uteslutande på förstagångsfat. Allt detta påverkar såklart whiskyn, som blir fruktigare och får med sig mycket rökfenoler, dessutom får den en kraftfull smakboost av de aktiva förstagångsfaten. Benromach använder sig av en betydande del torvtorkad malt (10-12 ppm). Det gör att rökigheten i whiskyn blir mer påtaglig än på andra håll i Speyside.

Det hindrar dock inte destilleriet att några gånger om året köra en betydligt hårdare rökt malt (34 ppm) genom pannorna och dra till med en rejäl 100 % rökwhisky som de kallar Benromach Peat Smoke.

Till årets utgåva har destilleriet för första gången använt whisky lagrad på sherryfat, även dessa, som alltid på Benromach, uteslutande first fill. Resultatet är en rejält rökig sherryskönhet.
Källa: Symposion

Släpps på Systembolaget i morgon torsdag.  Artikelnummer är 40615

Rökighet
Rökig.

Fruktig/Kryddig
Fruktig.

Smakrikedom
Fyllig.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Mångfacetterad.

Rekommendationsskala/Bedömning
Mycket bra whisky.

Doft: Röken är häftig och omedelbar. Här finns mörka bär (svarta vinbär, aroniabär och lite tranbär ). Lite svaga kakaotoner samt en lätt ton av vanilj finner jag också. Känns ganska ung, och det är den ju också så det är inget konstigt med det.

Smak:  Jag hittar mörk, något salt choklad, torkade frukter och peppar. Röken hänger med också och är nästan "klibbig" och väldigt söt.

Eftersmak: Peppar, vanilj och en hel del söt rök.

Helhetsintryck: Det här är riktigt bra, och jag hade aldrig trott att det var en Benromach. Snarare en Islaywhisky. Lite vatten är inte fel i den. Är inte fullt så "tuff" då, och smakerna kommer fram lite bättre.

Den här whiskyn provades 2019-09-18