Bowmore 12 YO 40%

På ön Islay utanför Skottland finns hela 8 destillerier, troligen för att det länge var helt skattefritt att tillverka whisky här. Bowmore, som även är namnet på öns största stad, grundades redan 1779 och är ett av de sista destillerierna där man fortfarande använder sig av golvmältning. Drygt 40% av all malt i produktionen mältas här och röks till en nivå på ca. 20 ppm (det ger en medelrökig whisky, inte helt typiskt för rökens hemvist Islay). Övrig malt tas från Port Ellen Maltings på Islay. Vid Loch Indaals strandkant ligger lagerhusen, en stor del av hemligheten bakom whiskyns havssälta.
Källa: philipsonsöderberg

 
Doft: Nyanskrik och välbalanserad med tydlig rökighet. Lakrits och tjära.
20/25

Smak: Lite fet och ganska salt i smaken. Jod och lakrits. Kanske en touch av honung? Lite spretig i sin framtoning, men jag gillar det.
20/25

Eftersmak: Rätt så rökig och salt. Lite oljig och fet. Lite känsla av gammal roddbåt. Tar något pluspoäng i eftersmaken om den vattnas en aning.
20/25

Helhetsintryck: Lite svårbedömd och något av en humörwhisky. Passar inte alla och bör vattnas en aning för att komma helt till sin rätt. Hyfsat pris. (409:-). Systembolaget: nr. 433
20/25

Betyget blir 80/100 

LIKNANDE POSTER: