Bowmore 18 YO 43%

På ön Islay utanför Skottland finns hela 8 destillerier, troligen för att det länge var helt skattefritt att tillverka whisky här. Bowmore, som även är namnet på öns största stad, grundades redan 1779 och är ett av de sista destillerierna där man fortfarande använder sig av golvmältning. Drygt 40% av all malt i produktionen mältas här och röks till en nivå på ca. 20 ppm (det ger en medelrökig whisky, inte helt typiskt för rökens hemvist Islay). Övrig malt tas från Port Ellen Maltings på Islay. Vid Loch Indaals strandkant ligger lagerhusen, en stor del av hemligheten bakom whiskyns havssälta.
Källa: philipsonsöderberg

 
Doft:
Mörk och djup rök är det första intrycket som möter näsan. Finns också mörk choklad, mycket choklad... och även lite citron och en del kryddor. Mycket inbjudande i doften.
22/25

Smak: Väldigt smakrik och mycket god i munnen. Mycket choklad, toffee och en hel del sherry. Mörka bär (russin) och frukter (bland annat plommon). Rejält söt och mycket välbalanserad.
22/25

Eftersmak: Kort/Mediumlång och behaglig. Först är det en explosion av choklad och svag rök, sedan kommer lite kryddor samt lite ektoner. Klingar dock av lite för snabbt.
21/25

Helhetsintryck: Mycket god och tveklöst en bra Bowmore. Den är dock inte riktigt lika bra som 15 YO Darkest eller 15 YO Laimrig. Den har nr. 80026 på Systembolaget och kostar 799 kronor.
21/25

Betyget blir 86/100

Denna whiskyn provades 2014-05-31

LIKNANDE POSTER: