Bowmore Darkest 15 YO 43%

På ön Islay utanför Skottland finns hela 8 destillerier, troligen för att det länge var helt skattefritt att tillverka whisky här. Bowmore, som även är namnet på öns största stad, grundades redan 1779 och är ett av de sista destillerierna där man fortfarande använder sig av golvmältning. Drygt 40% av all malt i produktionen mältas här och röks till en nivå på ca. 20 ppm (det ger en medelrökig whisky, inte helt typiskt för rökens hemvist Islay). Övrig malt tas från Port Ellen Maltings på Islay. Vid Loch Indaals strandkant ligger lagerhusen, en stor del av hemligheten bakom whiskyns havssälta.
Källa: philipsonsöderberg

 
Doft:
Mycket rökig doft med påtaglig fatkänsla. Tjärig och med toner av mörk choklad och nötter. Apelsinliknande touch i bakgrunden.
22/25

Smak: Mycket smakrik, komplex och rökig. Tjära, mörk choklad, apelsin och nötter i härlig symbios. Mycket nyansrik och väldigt god. Typisk Islaykänsla - sött blandat med fin sälta.
23/25

Eftersmak: Lång och mycket behaglig. En aning torr och riktigt rökig whisky. En fantastiskt god och komplex Islay när den är som allra bäst.
23/25

Helhetsintryck: Det här är en av favoriterna. En fantastisk whisky som har det mesta man kan begära av en riktigt bra Islay. En av de mest prisvärda du kan köpa på Systembolaget idag, enligt mig (519:-). Den har nr. 465  på Systembolaget.
22/25

Betyget blir 90/100

LIKNANDE POSTER: