Bowmore Laimrig 15 YO 53.7%

På ön Islay utanför Skottland finns hela 8 destillerier, troligen för att det länge var helt skattefritt att tillverka whisky här. Bowmore, som även är namnet på öns största stad, grundades redan 1779 och är ett av de sista destillerierna där man fortfarande använder sig av golvmältning. Drygt 40% av all malt i produktionen mältas här och röks till en nivå på ca. 20 ppm (det ger en medelrökig whisky, inte helt typiskt för rökens hemvist Islay). Övrig malt tas från Port Ellen Maltings på Islay. Vid Loch Indaals strandkant ligger lagerhusen, en stor del av hemligheten bakom whiskyns havssälta.
Källa: philipsonsöderberg

  
Doft:
Mycket fruktig. Nötter, mörk choklad och sherry. En aning rök kan anas i bakgrunden...
22/25

Smak: Ganska söt och väldigt fruktig och mjuk och mungod. När man rullar runt med lite på tungan känner man det rökiga i den mycket tydligare. Med några droppar vatten blir fruktsmakerna förstärkta. Dock avtar det lite i rökighet.
22/25

Eftersmak: Bättre med en aning vatten. Mediumlång och mycket behaglig. Rök-och fruktsmakerna varvat med lite choklad rundar av det hela på ett mycket trevligt sätt.
22/25

Helhetsintryck: Efter Darkest är detta den bästa Bowmore jag har smakat. Kommer dock inte riktigt upp på samma nivå enligt mig. (661:-). Tyvärr slutsåld på Systembolaget.
22/25

Betyget blir 88/100

Denna whiskyn provades 2014-01-25

LIKNANDE POSTER: