Bruichladdich 1994 56.2%
Bruichladdich invigdes 1881, som ett av de många destillerier som byggdes av affärsmän som vädrade morgonluft i kölvattnet av den nya blendwhiskyn som börjat sitt segertåg över världen. Bruichladdich blev dock ingen framgångssaga och destilleriets lönsamhet var dålig. Det skulle dröja till slutet av 1930-talet innan verksamheten sköt fart då amerikanska intressen tog över för att tillverka "The Real McCoy" till den nyväckta, kruttorra USA-marknaden som låg vidöppen efter förbudstiden. Efterkrigsåren blev turbulenta, ägare kom och gick. Destilleriet köptes och såldes, för att säljas igen. Även senare hälften av 1900-talet var besvärlig för Bruichladdich och trots många ägarbyten och nya investeringar så stängdes destilleriet för gott 1998 - trodde man.
Vid den här tiden hade många oberoende buteljerare fått svårt att köpa whisky för att sälja under sina egna varumärken. För att försäkra sig om tillgång på whisky insåg allt fler att man måste skaffa sig egen tillverkning. Alla de stora oberoende buteljerarna började drömma om ett eget destilleri. Den Londonbaserade vinhandlaren Mark Rainer gick samman med några investerare och köpte Bruichladdich inklusive 10 000 mognande fat i lagerhusen. Det första det nybildade bolaget gjorde var att köpa tillbaka ytterligare mängder med "Laddiefat" från olika blandningsfirmor, det andra var att rekrytera Jim McEwan till posten destillerichef. Jim McEwan räknas som en av den moderna whiskyindustrins mest respekterade personer.
Källa: Symposion
En Bruichladdich destillerad i oktober 1994 och buteljerad 21 år senare i maj 2016. Den ingår i Gordon & MacPhails Cask Strength-serie. ABV ligger på 56.2%. 132 flaskor släpps på Systembolaget (med artikelnummer 40098) den 18 augusti och prislappen kommer att landa på 1 995 kronor.
Rökighet
Ej rökig.
Fruktig/Kryddig
Kryddig.
Smakrikedom
Fyllig.
Mångfacetterad eller anspråkslös
Mångfacetterad.
Rekommendationsskala/Bedömning
Mycket bra whisky.
Doft: Ljuvlig doft med inslag av röda äpplen, vanilj, sherry, nötter och blommiga, aningen kryddiga toner. Finns även ett stråk av tobak och mjukt skinn i doften.
Smak: Röda äpplen, banan, sherry och mörk choklad. Smaken är samtidigt rejält pepprig med toner av citrusfrukter och med en touch av krämig, tjock vaniljsås.
Eftersmak: Pepprig med mycket citrusfrukter och choklad. Lite vatten "rundar" av den lite och lockar fram mer sötma och choklad.
Helhetsintryck: En mycket bra whisky som mådde bra av några droppar vatten. Kanske är prislappen något hög, men det är ju upp till var och en att avgöra, eller hur?
Den här whiskyn provades 2017-08-13