Bunnahabhain 2009 60.5%

 

Bunnahabhain är ett destilleri som inte liknar något annat på Islay. Medan andra röker på så kölnorna storknar är Bunnahabhains husstil stillsam och elegant.

Det finns knappast någon mer avskild plats på den skotska whiskykartan än den William Robertson och bröderna William och James Greenless valde för att bygga sitt destilleri 1881. Längst upp på norra delen av Islay fanns inte ett spår av någonting, ingen väg, inga hus, inga träd, inga åkrar, knappt några buskar och definitivt ingen kaj att ankra upp en båt med byggmaterial vid. Än i dag kräver det sin chaufför att ta sig fram till Bunnahabhain längs den smala vägen utmed Ardnahoe Loch.
Källa: Symposion

En Bunnahabhain destillerad 2009 i Gordon & MacPhails Cask Strength-serie. Med en råstyrka på 60,5 % är den en mäktig tuffing. Den släpps på Systembolaget (artikelnummer 40087) den 18 augusti och priset blir 845 kronor.

Rökighet
Ej rökig.

Fruktig/Kryddig
Fruktig.

Smakrikedom
Fyllig.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Anspråkslös.

Rekommendationsskala/Bedömning
Bra whisky.

Doft: Hasselnötter, rostad mandel och en fin, rund ton av röda vinbär.

Smak: Inledningsvis mycket söt smak med inslag av russin, apelsin och choklad. Lite sälta och svaga peppartoner dyker upp efter ett tag i munnen.

Eftersmak: En rund, behaglig e-smak med inslag av apelsin och choklad.

Helhetsintryck: En riktigt trevlig Bunna som mår alldeles utmärkt av ett par droppar vatten, som lockar fram ännu mer söta, fruktiga smaker.

Den här whiskyn provades 2017-08-06