Glen Scotia 15 YO 46%

Glen Scotia Distillery grundades 1832 och är ett av få överlevande destillerier i regionen Campbeltown (de övriga är Springbank och Glengyle/Kilkerran). Glen Scotia har bytt ägare ett par gånger i det förflutna. I dag ägs det av Loch Lomond Group.

Destilleriet använder mjukt vatten från Cross Loch och en kombination av orökig och lätt rökig sprit. 2015 bytte man ut hela sitt kärnsortiment när de nya ägarna klev in.

Stellan Kramer importerar den här whiskyn till Sverige och den finns i beställningssortimentet på Systembolaget (artikelnummer 85840) och kostar 649 kronor.

Rökighet
Ej rökig.

Fruktig/Kryddig
Fruktig.

Smakrikedom
Fyllig.

Mångfacetterad eller anspråkslös?
Mångfacetterad.

Rekommendationsskala/Bedömning
Bra whisky.

Doft: Röda äpplen, vanilj, päron och honung. Hittar ockå en trevlig mandelton som tilltalade mig mycket. Lite kryddor också i form av peppar och en aning ingefära.

Smak: Röda äpplen och päron varvat med kryddor (peppar, ingefära). En fin nötighet som känns behaglig och rund i munnen. Lite toffee på djupet.

Eftersmak: En rejäl ekighet som verkligen känns bra. Kryddig och söt på samma gång, hur märkligt det än må låta. Lång och riktigt trevlig eftersmak.
 
Helhetsintryck: Den näst bästa av de tre Glen Scotia som ingick i detta testet (de övriga var Double Cask och Victoriana).

Den här whiskyn provades 2016-07-10