Glenfarclas 105
Cask Strength 60%

Tillverkning: Den första malt-whisky som såldes i Cask Strength, dvs den styrka whiskyn lagras vid på fat. Proof är det gamla systemet att mäta alkoholhalt och 105 proof är likvärdigt med 60% alkohol. Whiskyn är lagrad 10 år på fat, 70% sherry- och 30% ex-bourbonfat. Glenfarclas (de gröna ängarnas dal) ligger i Speyside och är det sista familjeägda destilleriet i Skottland sen det köptes av familjen Grant 1865 som ägt destilleriet sedan dess. Familjen har hårdnackat och envist hållit fast vid en traditionell whiskytillverkning präglad av småskalighet, kvalitet och noggrannhet.
Källa: philipsonsöderberg

 
Doft:
Ganska frän och het doft men samtidigt paradoxalt nog ganska söt. Gröna äpplen och päron är tydliga inslag. Här finns också vanilj och en hel del sherrytoner.
21/25

Smak: Väldigt eldig till en början. Svårt att hitta smakerna i den heta inledningen. Lite vatten gör underverk och ändrar dramatiskt både på doft-och smakupplevelsen. Den blir mycket lenare i doften och rejäla frukttoner tillsammans med en hel del sherrytoner kommer fram i smaken. Nästan lite jordig med ett svagt uns av rökighet träder fram i avslutet. Betyget här grundas på att den vattnas.
22/25

Eftersmak: Rätt så lång med en behaglig fruktighet (vid vattning), även sherryn är mycket mer framträdande vid lite vattning.
21/25

Helhetsintryck: Får sammanfatta det hela med att konstatera att detta var en rätt så häftig upplevelse. Utan vattning så är den inte till sin fördel. Men med lagom dos vatten är den riktigt trevlig! Glenfarclas 105 Cask Strength kostar 629:-, och har nr. 80221 på Systembolaget.
21/25

Betyget blir 85/100

Denna whiskyn provades 2014-04-05

LIKNANDE POSTER: