Glenfiddich IPA Experiment 43%

Glenfiddich IPA Experiment är en NAS-whisky (utan åldersangivelse) som har slutlagrats i tre månader på IPA-fat och är först ut i Glenfiddich's nylanserade Experimental Series. Det är världens första skotska single malt som slutlagrats på IPA-fat.

Detta är dock inte den första whiskyn som slutlagrats på alefat. Grant's, som liksom Glenfiddich ägs av William Grant & Sons, har tidigare släppt en Ale Cask Whisky

Inslagen av humle kommer från de ekfat som tidigare lagrat Speyside IPA - en IPA som skapats särskilt för Glenfiddich IPA Experiment. Seb Jones, grundare av Speyside Craft Brewery, ligger bakom den IPA-öl som användes i processen.

Glenfiddich själva har sagt att de vill "tänja gränserna för skotsk whisky". I sammanhanget bör man veta om att det faktiskt inte är helt enkelt att göra nya saker med skotsk whisky, eftersom det är den mest reglerade drycken i hela världen. Så givetvis är det roligt och intressant när det dyker upp något nytt och lite annorlunda. 420 flaskor släpps på Systembolaget den 20 januari med artikelnummer 20220. Priset blir 649 kronor för en flaska.

Hur är den nu då? Ja, här kommer lite tankar om första delen i Glenfiddich Experimental Series.

Rökighet
Ej rökig.

Fruktig/Kryddig
Fruktig.

Smakrikedom
Lätt.

Mångfacetterad eller anspråkslös?
Anspråkslös.

Rekommendationsskala/Bedömning
Bra whisky.  

Doft: Det första som möter näsan är doften av en äng med sommarblomster. Sedan kommer mycket vanilj, gröna äpplen, päronglass och en behaglig doft av söt smörkola. Den där ölkänslan, då? Ja, på djupet kan jag ana humlen, men det är inte särskilt mycket. Hade nog trott att det skulle vara mer framträdande än såhär. Det finns där, men endast som en lätt antydan.

Smak: Sötma till en början i form av gräddkola, päron och en mycket trevlig smak som närmast påminner om vaniljsås. Kul. I smaken tycker jag inte alls att jag finner någon humle. Däremot dyker det efter en stund i glaset lite oväntat upp kaffetoner.

Eftersmak: Väldigt söt, ganska lång, och fruktig eftersmak. Och här i finishen dyker humlen upp igen som en trevlig överraskning.
 
Helhetsintryck: Det här är verkligen ingen dålig whisky på något sätt. Jag hade dock väntat mig mer intryck från IPA-faten. Hade jag inte vetet om det innan, så skulle jag aldrig kunnat påvisa lagringen på IPA-fat.

Tack till Emil Tornwall, Edelman Deportivo, för varuprovet.

Den här whiskyn provades 2016-12-01