Glengarioch 1993
21 YO 51.15%
Aflodal World Champ Geerie

Den femte utgåvan i den svenska single malt-serien Aflodal whisky. En 21½-årig Glen­garioch från 1993 med noggrant utprovad styrka på 51.15%.

Mannen bakom denna whisky heter som sagt Henrik Aflodal. Henrik är Skandinaviens ledande whiskyexpert. Han arbetar sedan år 2000 som whiskyjournalist och författare på heltid. Henrik är förutom detta dessutom chefredaktör för nyhetssajten Whiskyspot.com, och har bland annat givit ut böckerna 'Top 100 Single Malts' och 'Whisky Japan'. Henrik grundade också Scandinavian Whisky Society, som är en exklusiv whiskyklubb. Han har också sin egen Henrik Aflodal Whisky Club

Aflodal har till dags datum provat sig igenom cirka 4500 olika whiskies.

"Min egen whisky är speciell. Det handlar om whisky från särskilt utvalda fat. Jag buteljerar inte vid fatstyrka utan vill sätta min egen prägel på buteljeringen. Därför anpassar jag styrkan med målet att få ut maximalt av smakupplevelsen. Ingen annan gör så här i hela världen. Resultatet blir ruskigt gott, tycker jag själv".

Källa: Whiskyforum, Whiskyspot.com, Henrik Aflodal Whisky Club, Bloggen @ Livets Goda

Land: Skottland
Region: Highlands
Destilleri: Glen Garioch
Fattyp: Återanvänt hogsheadfat

Släpptes på Systembolaget 1 april 2015, 899 kronor (500 ml), artikelnummer 85779

Rökighet
Svag ton av rök.

Fruktig/Kryddig
Fruktig.

Smakrikedom
Fyllig med flera lager.

Mångfacetterad
Ja.

Rekommendationsskala
Mycket bra whisky.

Doft: Lite toner av gräs, sedan dyker det upp citrus, mandel, smörkola och gröna äpplen. På djupet något som närmast påminner om mjuk knäck.

Smak: Mycket fruktig till en början med äpple, citrus och gröna druvor. Efter ett litet tag dyker det där "knäckiga" upp även i smaken på ett trevligt sätt. Mjuk och väldigt "smooth" i munnen efter en stund.

Eftersmak: Lång och krämig med mycket frukt och det söta knäckaktiga ligger som en behaglig matta i munnen ett bra tag. Lång och väldigt njutningsbar eftersmak. Kommer en rökslinga i finishen som överraskar en aning på ett bra sätt.

Helhetsintryck: En riktigt trevlig whisky som verkligen känns noga utvald.

Denna whiskyn provades 2015-11-14

Bilden på Glengarioch 1993 21 YO är lånad från Henrik Aflodal Whisky Club.