The Glenlivet Nàdurra
Peated Whisky Cask Finish 61.5%

Det tog ett bra tag innan den hittade till Sverige, men nu verkar den vara på gång. Det man kan säga om den här whiskyn från välrenommerade The Glenlivet är att det är den tredje buteljeringen/versionen i den Nàdurra-range som finns tillgänglig i dag. De andra är First-fill selection (100% 1st fill bourbon), Oloroso (100% 1st fill Oloroso). Sedan finns det också s.k. Travel retailutgåvor, oftast nervattnade till 48%.

Den här nya buteljeringen är rätt annorlunda från det man normalt förknippar med The Glenlivet tack vare rökinslagen. Värt att notera är att den utgår från samma newmake som all annan Glenlivet, det vill säga helt orökt. Röken kommer från en 12 månaders slutlagring i fat där de tidigare lagrat tungt rökt Islaymalt. Det är fat som Chivas Brothers skött lagringen av, och det är newmaken som köps in från det aktuella Islaydestilleriet, sedan lagras den och används i några av deras blends, främst de äldre premiumbuteljeringarna. Innan finishen i Islayfaten så lagras all denna whisky på 1st fill bourbonfat. Fokus har varit att få rök i balans med fat och Glenlivets klassiska inslag, det fruktiga och eleganta som förknippas med Glenlivet. Det är en cask strength och den är inte kylfiltrerad. Nàdurra betyder just naturlig på gaeliska.

De första notiserna/notes om den hittar jag så långt tillbaka som oktober 2015, så varför det tagit så lång tid för den att hitta till Sverige vet jag inte. En del av er har kanske redan provat den. Den ska enligt min källa släppas på Systembolaget i början av mars, och priset blir 499 kronor.

Jag har kommit över ett prov på den, så här kommer mina tankar om den.

Rökighet
Lätt rökig.

Fruktig/Kryddig
Fruktig.

Smakrikedom
Lätt och ljus i tonen.

Mångfacetterad eller anspråkslös?
Mångfacetterad.

Rekommendationsskala/Bedömning
Bra whisky.

Doft: Mycket päron i inledningen. Väldigt mycket skulle jag säga. Sedan dyker det upp vanilj, apelsin, lite krusbärstoner samt en trevlig, rund ton av nötkola. Röken är inte alls tydlig på något sätt, utan finns i bakgrunden som en lätt antydan.

Smak: Lätt rökig ton med mycket smak av päron. Blir bra mycket nötigare och rundare i smaken med några droppar vatten.

Eftersmak: Krämig, lite syrlig och med en nästan bitter chokladton på slutet.

Helhetsintryck: En trevlig whisky, men jag föredrar nog de andra två i den här serien som jag tycker är mer komplexa och med ett helt annat djup.

Den här whiskyn provades 2017-01-07