Glenmorangie Allta
Private Edition No. 10 51.2%

Det här är nummer tio och den senaste i serien Private Editions från Glenmorangie. Till denna whiskyn har man använt en speciell jäststräng. Det finns en lite märklig historia om det, men jag går inte djupare in på det här. Vi nöjer oss med att konstatera att whiskyn är framtagen med bland annat en helt egenodlad jäst som har sitt ursprung från Glenmorangies egna kornodlingar.

Förra släppet, Spios, var ju lagrad på ryefat men denna gången är det inte frågan om något fatexperiment utan fokus ligger som sagt på jäst och jäsning. Allta är lagrad på second- samt third-fill bourbon barrels. ABV ligger på 51.2%. Glenmorangie Allta släpps på Systembolaget den 8 mars och priset landar på 919 kronor.

Rökighet
Ej rökig.

Fruktig/Kryddig
Fruktig.

Smakrikedom
Fyllig.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Mångfacetterad.

Rekommendationsskala/Bedömning
Mycket bra whisky.

Doft: Mycket frisk och fruktig doft med en tydlig ton av citrusfrukter - apelsin, citron och en gnutta grape. Den har också en påtaglig ton av gammaldags gräddkola, eller mer som en kladdig Briokola som legat i solen en stund och blivit mjuk och lite kletig. Fin och behaglig doft som är riktigt inbjudande måste jag verkligen säga.

Med vatten steppar citrusfrukterna fram och gräddkolan viker sig lite. En aning parfym kan anas efter vattning.

Smak: Oj, här är det gräddkola för hela slanten inledningsvis. Sedan kommer försiktig vanilj, citron, lime och mandelflarn. Intressant smak som verkligen är annorlunda.

Med vatten kommer vaniljen fram tydligare och den blir också lite rundare i smaken.

Eftersmak: Lite pepprig i finishen, mycket vanilj på slutet tillsammans med en citrussvans som sitter kvar i gommen och lurar med lite lätta grapetoner.

Helhetsintryck: En ytterst kompetent Glenmorangie. Bättre än förra släppet Spios, lätt. Lite mer ABV, den omtalade jästen och så bra fat får en anta, och vips så blev det så här bra.

Den här whiskyn provades 2019-02-17