Hazelburn 10 YO 46%

Hazelburn 10 YO är Springbank i sin renaste form. Trippeldestilleringen gör den helt orökta whiskyn ytterst finstämd och elegant, utan ett spår av off-notes. Det är nästan som att dricka en Chablis, fast på skotska och med 10 år på ek. Hazelburn 10 YO ingår i Springbanks "core range" och är ett av de allra främsta exemplen på trippeldestillerad, lätt, blommig whisky som finns.
Källa: Symposion

Den här whiskyn släpptes på Systembolaget (artikelnummer 99926) den 9 juni och kostade 676 kr. Tillgången är dock tämligen liten då Springbank destillerar en mycket begränsad mängd årligen. I denna omgången fick Sverige 186 flaskor.

Rökighet
Ej rökig.

Fruktig/Kryddig
Fruktig.

Smakrikedom
Lätt och fyllig på samma gång.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Mångfacetterad.

Rekommendationsskala/Bedömning
Mycket bra whisky.

Doft: En lätt, mycket mjuk och behaglig doft av sommarblomster, karamelliserade päron, honung och vanilj är det första som möter snoken. Efter en kort stund kommer en ljuvlig, svag doft av mandelmassa och tropiska frukter såsom persika, ananas och melon. Den känns mjuk som sammet i doften samtidigt som det finns en underliggande kryddig ton i bakgrunden någonstans.

Smak: Mjuk, slingrande honung, gröna äpplen, päron, vanilj och de där tropiska frukterna som finns med hela tiden på ett mycket fint sätt genom hela smakupplevelsen. Det här är riktigt gott, och jag gillar den verkligen.

Eftersmak: Mycket mjuk och följsam med honungen i främsta rummet tätt följt av den tropiska frukten som hela tiden är närvarande. Det dyker upp en trevlig ekig ton på slutet och knuffar undan frukten lite, dock på ett försiktigt och varsamt sätt. Lite kola/toffee finns också i e-smaken som rundar av den fint.

Helhetsintryck: Det här är riktigt bra, tycker jag. Mjuk och väldigt lättdrucken, samtidigt som den är mycket karaktärsfull och mångfacetterad. En imponerande kombination måste jag säga.

Den här whiskyn provades 2017-06-06