Hazelburn 14 YO Sherrywood 49.3%

Hazelburn är Springbanks trippeldestillerade orökiga destillat. Detta är tredje släppet i vad som verkar bli en återkommande trend. 2017 släppte de en 13-åring på 47.1% och förra året en 13-åring på 47.4%. Priset brukar ligga mellan 850-950 kronor. Årets buteljering kostar 946 kronor. Hazelburn 14 YO Sherry Wood är destillerad oktober 2004 och buteljerad i februari 2019. Totalt 9 000 flaskor (660 till Sverige) och den är lagrad på Fresh Oloroso Sherryfat. Det är importören Symposion som har plockat hem den till Sverige.

Rökighet
Ej rökig.

Fruktig/Kryddig
Kryddig.

Smakrikedom
Fyllig.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Mångfacetterad.

Rekommendationsskala/Bedömning
Bra whisky.

Doft: Mycket sherrytung den här whiskyn. Mörk choklad, fikon, russin och visst är det kardemumma som lurar i bakgrunden på ett ytterst tjusigt sätt. Vidare finner jag moccakaffe, mjuk honung och lite lätt bränt farinsocker. Det är en komplex och välbalanserad whisky som känns väldigt inbjudande.

Smak: Smaken bjuder på en intressant mix av päron, ljus choklad, keffebönor och blåbär. Spännande och lite annorlunda kombination.

Eftersmak: Kryddig och ganska salt med inslag av kaffebönor och päronmos.

Med vatten: Fruktigheten ökar och kaffetonerna backar lite.

Helhetsintryck: En mycket trevlig whisky som gärna få bli ett återkommande inslag från Springbank. Och det verkar det ju som att det kommer att bli. Ser redan fram emot nästa års buteljering.

Den här whiskyn provades 2019-05-23