Highland Park 12 YO 40%

Ett destilleri som grundades 1798 och är det nordligaste whiskydestilleriet i Skottland. Highland Park har det senaste decenniet fått en hög status i whiskyvärlden tack vare välgjord single malt av hög kvalitet. Ett av två destillerier (det andra är Scapa) som ligger på Orkney. Den del av produktionen som säljs som single malt lagras på sherryfat medan resterande, som ingår i Famous Grouse och Cutty Sark, lagras på bourbonfat. Destilleriet mältar 20% av sitt korn själva och whiskyn är lätt rökig men med en helt annan karaktär än Islay eftersom torven som bryts på Orkney inte innehåller trä.
Källa: Whiskyforum

 
Doft:
Ganska mild och mjuk med inslag av rök. Viss fatkänsla kan anas. Vanilj och honung. Lite oljig och fet.
19/25

Smak: Rätt mild och rund, men lite klen. Lite kolasmak blandat med en tydlig sälta. Tyvärr inte så smakrik som man kanske hade hoppats på. 
19/25

Eftersmak: Halvlång med en klar sälta och lite choklad och rök i finishen. Besviken. Trodde att den skulle vara bättre än vad den är.
19/25

Helhetsintryck: Nja, det här är inte riktigt vad jag hade hoppats på. Faktiskt så är jag aningen besviken på Highland Park, som trots namnet inte är en Highland utan kommer ifrån distriktet Islands. Priset får väl trots min svidande kritik ändå anses vara ok. (399:-). Systembolaget: nr. 531
19/25

Betyget blir 76/100

LIKNANDE POSTER: