Highland Park 1995
Cooper's Choice
Sherry Cask Finish 49.5%

1992 startade Brian Crook Vintage Malt Whisky Company. Dessförinnan hade han arbetat vid destillerierna på Islay i över 20 år. Under många år var han exportchef på Bowmore och byggde då upp ett kontaktnät över hela världen. Under slutet av 1980-talet var Brian Crook en av dem som uppfann marknaden för rökig singelmaltwhisky och han såg mycket tidigt vilken potential det fanns i buteljerad rök. Medan många menade att rökig whisky inte gick att sälja som singelmalt bröt Brian Crook nya marker och skapade en hittills osedd efterfrågan. Han lyckades skriva avtal med destillerier på Islay och kunde snart bygga upp ett världsrykte kring sina varumärken Finlaggan, The Ileach och inte minst kring serien med singelmalt, Cooper's Choice.

I dag driver sonen Andrew företaget i samma anda, man exporterar till över 20 länder och har sålt fler än fem miljoner flaskor. Vintage Malts prestigeserie är Cooper's Choice, under denna etikett buteljerar man exklusiv och intressant whisky från hela Skottland.
Källa: Symposion

Highland Park 1995 Cooper's Choice Sherry Cask Finish släpptes på Systembolaget den 9 juni 2017. Priset är 1 599 kronor och artikelnumret är 43190

Rökighet
Lite rökig.

Fruktig/Kryddig
Kryddig.

Smakrikedom
Fyllig.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Mångfacetterad.

Rekommendationsskala/Bedömning
Mycket bra whisky.

Doft: Mycket sofistikerad och sober doft. Här finns fikon, hasselnötter, mörk choklad samt en mycket smakfull sherryton. Över hela doftbilden vilar en försiktig tilltalande rökslinga. En touch av lyxigt läder dyker också upp på ett hörn samt en svag förnimmelse av kanel. Den bjuder verkligen på en fantastiskt inbjudande doft.

Smak: Pepprig inledning som övergår i HP's typiska kännetecken samt en fin sälta med en lätt rökig touch. Sherryn kommer efter en stund, men det tar ett litet tag. Mörk choklad, mjuk vanilj och lite apelsin också i smaken som ger den en fin rondör.

Eftersmak: Ganska lång. Lite mer rök nu i e-smaken och den mörka chokladen blir ännu tydligare. Apelsinsmaken försvinner lite och ger istället plats för krämig vanilj. Trevligt och lite överraskande.

Helhetsintryck: Det här är en mycket bra single cask whisky som verkligen andas kvalitet. Låt den gärna stå ett tag och andas och luftas, den blir några snäpp bättre då och det är lättare att hitta de olika dofterna och smakerna i den.

Den här whiskyn provades 2017-06-08