Highland Park
Cask Strength 56%

Ett destilleri som grundades 1798 och är det nordligaste whiskydestilleriet i Skottland. Highland Park har det senaste decenniet fått en hög status i whiskyvärlden tack vare välgjord single malt av hög kvalitet. Ett av två destillerier (det andra är Scapa) som ligger på Orkney. Den del av produktionen som säljs som single malt lagras på sherryfat medan resterande, som ingår i Famous Grouse och Cutty Sark, lagras på bourbonfat. Destilleriet mältar 20% av sitt korn själva och whiskyn är lätt rökig men med en helt annan karaktär än Islay eftersom torven som bryts på Orkney inte innehåller trä.
Källa: Whiskyforum

 
Doft:
Lite vass, stickig doft med en aning medicinliknande doft. Apelsin och vaniljtoner. Svag aning av rök. Ganska oljig i konsistensen.
20/25

Smak: Till en början ganska stark smak. Aningar av lakrits? Jod och vanilj är tydligt framträdande. Tydlig fatkänsla. Lite rökig i smaken på ett lite vasst sätt.
20/25

Eftersmak: Lång eftersmak av jod, vanilj, honung och torkad frukt. Vinner en del på att vattnas en aning. Inte så vass i gommen vid vattning.
22/25

Helhetsintryck: Inte jätteimponerad. Är inte ett stort fan av Highland Park, och tyvärr så ändrar jag inte uppfattning efter provningen av Cask Strength. Dock ska tilläggas att denna faller mig lite mer i smaken än den vanliga 12 YO. Priset är en aning högt, tycker jag. (299:- för 350 ml). Systembolaget: nr. 554
20/25

Betyget blir 82/100

LIKNANDE POSTER: