Highland Park
Dark Origins 46.8%

Ett destilleri som grundades 1798 och är det nordligaste whiskydestilleriet i Skottland. Highland Park har det senaste decenniet fått en hög status i whiskyvärlden tack vare välgjord single malt av hög kvalitet. Ett av två destillerier (det andra är Scapa) som ligger på Orkney. Den del av produktionen som säljs som single malt lagras på sherryfat medan resterande, som ingår i Famous Grouse och Cutty Sark, lagras på bourbonfat. Destilleriet mältar 20% av sitt korn själva och whiskyn är lätt rökig men med en helt annan karaktär än Islay eftersom torven som bryts på Orkney inte innehåller trä.
Källa: Whiskyforum

 
Doft:
Aningen stickig doft med lite vass framtoning. Mörk choklad, farinsocker och lite fikon varvat med päron. Lite nötaktig också i tonen.
20/25

Smak: Överraskad av att den kändes ovanligt "tjock" för att vara en HP. Mycket fikon och en del sherry samt mycket mörk choklad (farinsocker igen?) och en hel del röktoner på slutet. En del peppar också om man håller kvar det lite i gommen. Gillade den verkligen. Lite vatten är inte alls någon nackdel.
23/25

Eftersmak: Lång och ganska "rökig" finish. Väldigt behaglig slutfinish och snäppet bättre med lite vatten.
23/25

Helhetsintryck: Faktiskt lite överraskad, måste jag nog säga. Jag tyckte mycket om denna.
22/25

Betyget blir 88/100

Denna whiskyn provades 2014-09-05