Highland Park Valkyrie 45.9%

Valkyrie lanserades i Systembolagets exklusiva sortiment den 20 oktober (artikelnummer 40117) och är den första i en serie av tre releaser inspirerade av vikingarnas rika historia och mytologi. Flaskan är framtagen i samarbete med danska designern Jim Lynvgild. De andra två utgåvorna i Viking Legend Series, Valknut och Valhalla, lanseras under 2018 och 2019.

Namnet Valkyrie kommer från de legendariska vikingaänglarna (Valkyrior) som enligt myten letade efter de allra modigaste av fallna krigare för att ta dem med till Valhall och för en ärofylld död. Som historiskt högkvarter för nordiska vikingar under 700- och 800-talen har Orkneyöarna en unik historia formad av vikingar. Magnus Eunson, som grundade Highland Park år 1798, var släkt med de första vikingapionjärerna och än idag finns en stor stolthet för öns nordiska arv i form av kultur och traditioner. Det är denna kvarlevande kultur och arv som är inspirationen bakom Valkyrie.

Rökighet
Mycket rökig.

Fruktig/Kryddig
Kryddig.

Smakrikedom
Lätt.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Anspråkslös.

Rekommendationsskala/Bedömning
Bra whisky.

Doft: Vanilj, honung. päron och torrt gräs. Finns också en rejäl dos citrusfrukter samt ett stråk av ljus choklad. En tydlig rökighet med en ganska tjärig ton finns också, tjäran dyker upp framförallt på djupet.

Smak: Till en början söt med toner av citrusfrukter och kola. Den rökiga/tjäriga tonen är hela tiden närvarande på ett mycket tydligt sätt. Päron och vanilj samsas fint i finishen.

Eftersmak: Ganska kryddig med citrusfrukter och mjuk kola.

Helhetsintryck: Inte så dum alls. Gillade kombinationen av sött/salt som var väldigt bra balanserad.

Den här whiskyn provades 2017-11-05